Στα ζητήματα μετανάστευσης και την προστασία των εξωτερικών συνόρων θα εστιάσουν οι 27 ηγέτες κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής στην Μπρατισλάβα. Χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας αυτή την φορά.

Όπως ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, στην ενημέρωση του Τύπο στις Βρυξέλλες, βασικός στόχος της συνάντησης είναι να τεθεί επί τάπητος το μέλλον της ΕΕ των 27 -πλέον- μελών.
«Το ζητούμενο είναι να επιστρέψει η σταθερότητα και η ελπίδα και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Όχι μόνο μεταξύ των θεσμών και των κυβερνήσεων αλλά και η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην ΕΕ» τονίζοντας ο ίδιος αξιωματούχος, ότι είναι ευκαιρία να δείξουν οι ηγέτες ότι «έλαβαν το μήνυμα» για όσα «φοβούνται» οι Ευρωπαίοι πολίτες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η προτεραιότητα είναι να αντιμετωπιστούν οι διάφοροι φόβοι που σχετίζονται με τη μετανάστευση, την ασφάλεια των συνόρων και κυρίως η οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ αναφέρθηκε και στη βούληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ να αποτιμήσει με «ειλικρίνεια» τα «λάθη» και τα «ελλείμματα» και να μην διαλέξει τον εύκολο δρόμο της «αισιοδοξίας».

Ειδικότερα, ο ίδιος αξιοματούχος ανέφερε πως πρωτίστως οι 27 θα πρέπει να επαναβεβαιώσουν την αποφασιστικότητά τους να μη επαναληφθεί ποτέ ξανά το «χάος» του 2015 στα σύνορα της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα «αλληλεγγύης», δεν υπάρχει προσδοκία να αμβλυνθούν εντελώς οι διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών σε αυτή τη σύνοδο αλλά η «ελπίδα» ότι θα βρεθεί λύση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, τον ερχόμενο Μάρτιο στην ιταλική πρωτεύουσα. Πρόσθεσε πως η συνάντηση των 27 στη Μπρατισλάβα ανοίγει μια σειρά άτυπων Συνόδων, τη λεγόμενη «διαδικασία της Μπρατισλάβα», Bratislava Process, (στο Ξενοδοχείο Hotel Sheraton) μέχρι να ξεκινήσουν οι επίσημες Σύνοδοι Κορυφής για το Brexit. 

Τέλος, ανέφερε πως το ζήτημα της ελεύθερης μετακίνησης θα τεθεί στη Μπρατισλάβα έτσι ώστε οι 27 να κάνουν μια πρώτη συζήτηση για το πως θα μπορούσαν να εκλείψουν τα περιστατικά «καταχρήσεων». Για δε τις σημερινές προτάσεις της Επιτροπής για την κοινή άμυνα και την τόνωση των επενδύσεων, αναμένετε να βάλουν οι 27 τα συγκεκριμένα ζητήματα στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Elef Vakalis will be interpeting in Bratislava for the European Socialist Party and exchanges between François Hollande and Tsipras governemental officials and party members. Languages Enlgish, French, German, Greek, Italian, Spanish, Czech...

Participants: Robarto Fico, Stefan Löfven, Joseph Muscat, Bohuslav Sobotka, Christian Kern, Martin Shulz, Corina Cretu, Maros Sefcovic, Fofi Gennimata, Marian Lupe, Matteo Renzi. 

Invited : François Hollande, Alexis Tsipras

September 2016